Nemci premohli v rekonštrukcii bojov SNP partizánov i slovenskú armádu

07.09.2013 Žilina

Nezbudská Lúčka 7. septembra (TASR) – Vernú rekonštrukciu bojov o strečniansku úžinu počas Slovenského národného povstania (SNP) dnes predviedlo 120 účinkujúcich v dobových uniformách s bojovou technikou z obdobia druhej svetovej vojny v katastri obce Nezbudská Lúčka.

Hlavný organizátor rekonštrukcie Rastislav Mikula pre TASR uviedol, že k príprave rekonštrukcie ich inšpirovalo hlavne autentické prostredie bojov SNP. „Podľa histórie to boli obce Nezbudská Lúčka a Strečno, kde sa oslobodenie začalo. To nás inšpirovalo a naštartovalo, aby sme niečo takéto zorganizovali. Všetko sme prediskutovali niekoľko mesiacov dopredu s historikmi a ľuďmi, ktorí majú čo k histórii povedať,“ uviedol Mikula.

Takmer všetky bojové stroje a tri lietadlá pochádzajú podľa neho z obdobia druhej svetovej vojny. „Sú tam nejaké repliky, ale tie sa veľmi podobajú strojom, ktoré bojovali v druhej svetovej vojne. Výzbroj je zozbieraná skoro z celej Európy, veľa strojov je z Maďarska, Poľska a z Českej republiky. Z celkového počtu 25 sa na Slovensku nachádza asi 6 – 7 kusov techniky, ktorá sa tu objaví,“ povedal hlavný organizátor rekonštrukcie.

Prípravy bojov trvali tri mesiace

Prípravy bojov trvali podľa podpredsedu Klubu vojenskej histórie Dubná skala Michala Makuku tri mesiace. „Zahŕňa to všetko, od kopania zákopov, cez vybavovanie povolení, aby akcia bola legálna, po vybavenie techniky a účinkujúcich. Keďže sme boli na miestach reálnych bojov, riadili sme sa dobovými udalosťami. Zobrazili sme potlačenie slovenskej povstaleckej armády a partizánov nemeckými jednotkami. Nemci mali prevahu v technike, prileteli lietadlá. Slovenská povstalecká armáda a partizáni mali výhodu, že boli zakopaní,“ priblížil situáciu na bojisku Makuka.

Rekonštrukciu pripravili obce Nezbudská Lúčka a Strečno, v spolupráci s Klubom vojenskej histórie Dubná skala a ďalšími historickými bojovými skupinami z celého Slovenska. Po prvý raz predstavili aj rekonštrukciu povstaleckých bojov hrdinských francúzskych dobrovoľníkov Georgesa Bazarera de Lannuriena.
 

Vyberte región